0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Чайна церемонія: таємничий чай матча

22 травня 2019

Чайна церемонія

Чай в Азії — не просто напій, а міцно вкорінений атрибут культури. Багато в чому це пов'язано зі східною міфологією і цілющими властивостями рослини.

Чайна церемонія — особливий ритуал заварювання чаю, що прийшов до нас із духовних практик буддійських ченців. Відомо, що подібні практики існували в Тибеті ще в перші століття нашої ери. Кілька цікавих фактів про церемонію:

  • Чай сприймається, як ліки, що дозволяють очистити організм від токсинів, наситити його вітамінами й мінералами, поліпшити метаболізм;
  • Ритуальність процедури тісно пов'язана з енергетичними практиками: у процес залучені елементи вогню, води, повітря і землі (чай), а відповідне їх поєднання забезпечує правильне циркулювання енергії;
  • У чайній церемонії часто бере участь кілька людей, тож чай стає віссю розмови. Присутні можуть говорити на різні теми, але при цьому прийнято після кожної наступної чашечки чаю обговорювати як змінився смак, аромат.

дом Чайная церемония

Існують різні види заварювання чаю, а окремі способи ніяк не обходяться без майстра чайної церемонії. Ці традиції ревно зберігають в Японії. Щодо нашої культури, то чайна церемонія сьогодні — це незвичайний і естетичний вид відпочинку. Коли ти присутній на такій події, просто неможливо не перейнятися магією сходу!

Чайна церемонія

У класичній японській чайній церемонії традиційно використовується чай маття (в нашій транскрипції — матча). Це зелений чай, розтертий у порошок. Хоча напій і асоціюється в першу чергу з Японією, насправді цей чай родом з Китаю. Простежити історію матча вдається ще з часів династії Сун — саме тоді буддисти почали робити порошковий чай з листя, вирощеного в тіні. Після парової обробки й сушки листя розтирали в порошок і отримували зелену чайну пудру.

Тільки у 1191 році монах Ейсай привіз матча в Японію, і він одразу прижився в японській культурі та став частиною ритуалів дзен-буддизму. Згодом матча втратив популярність в рідному Китаї, а в Японії, навпаки, полюбився вищому стану суспільства і став невіддільною частиною чайної церемонії.

Матча має інтенсивний солодкуватий присмак, який залежить від наявності в ньому амінокислот. Вищі сорти, які збирають першими, мають глибший насичений аромат і солодший смак, ніж зібрані пізніше.

Як приготувати чай матча

Для приготування традиційного матча вам знадобиться тяван (чаван) — миска для японського чаювання, мірна ложечка і спеціальний вінчик — часен, зроблений з бамбука, за допомогою якого чай збивається в піну. А також 2 грами чаю матча і 70 мілілітрів води.

Заварювання чаю матча

  1. Налийте в тяван киплячу воду і збийте її вінчиком. Це потрібно для того, щоб нагріти посуд, в якому ви будете готувати матча.
  2. Насухо витріть посуд.
  3. Насипте дві мірні ложечки матча. Це приблизно 2 грами чаю на порцію матча. Можна також просіяти порошок через ситечко, щоб його легше було збивати.
  4. Залийте невелику кількість гарячої води й почніть збивати вінчиком, поки вся пудра не розчиниться.
  5. Влийте залишок гарячої води й продовжуйте збивати. Чим довше ви збиваєте, тим щільніше буде піна.
  6. Подавати й пити матча потрібно відразу ж після приготування, інакше порошок почне осідати на дно чашки та чай втратить повноту смаку.

P.S. Як показує практика, збивати можна і звичайною ложкою, а пити зі звичайної чайної чашки!

Бісквіт з чаєм матча

Порошок зеленого чаю матча також часто використовують для приготування японських солодощів, таких як шоколад, цукерки, тістечка, печиво, муси та морозиво. Крім цього, його додають у лате, смузі, молочні й фруктові коктейлі та навіть алкогольні напої, наприклад, лікери. Спробуйте і ви безліч варіацій цього чудового смаку!

Поділитися:
Товари пов'язані зі статтею
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити