0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Чорна п’ятниця: чому в цей день усі божеволіють

22 листопада 2018

Очередь в магазин

Чорна п’ятниця: чому в цей день усі божеволіють

Традиційно у період після Дня подяки і до Різдва у США починається сезон великих знижок. Звідки з’явилася Чорна п’ятниця, як вона проходить в Україні і як отримати для себе максимум вигоди у цей день? Ділимося цікавими фактами про легендарний розпродаж.

Історія

Уперше термін «Чорна п’ятниця» згаданий у часи краху американського ринку золота в 1869 році. Два сумнозвісних фінансиста з Волл-стрит — Джей Гулд і Джим Фіск працювали удвох, скуповуючи золото по всій країні. Спільники сподівалися підняти на нього ціну і перепродати з велетенським зиском. У фатальну вересневу п’ятницю змова була розгадана, а фондовий ринок упав.

Сцена в Библиотеке Конгресса во время волнения 24 сентября 1869 года.
Сцена в Бібліотеці Конгресу під час хвилювань 24 вересня 1869 року.

Пізніше, у 1950-1960-х, поліція Східного узбережжя США стала називати Чорною п’ятницею період після Дня подяки (який припадає на четвертий четвер листопада), коли, щоб запастися подарунками до Різдва, міста наповнювали приїжджі і створювали велетенські корки на дорогах.

Трафик на Мосту Свободы в Гринвилле, 1951 г.
Трафік на Мосту Свободи у Грінвілі, 1951 р.

У терміну також є і позитивне значення. У часи, коли бухгалтерські звіти велися на папері, червоними чорнилами вписували збитки, а чорними — прибутки. Так ідіома ‘in the black’ стала означати приплив коштів.

Счетовод за работой.
Рахівник за роботою.

Розпродажі перед Різдвом приносили компаніям значні прибутки і, бувало, з гаком покривали збитки за рік. Так Чорна п’ятниця і стала головною подією у світі торгівлі.

Счастливые покупатели, 1950-е.
Щасливі покупці, 1950-і.

Чорна п’ятниця в Україні

Подія почала набувати масової популярності в Україні починаючи з 2014 року. З тих пір усе більше компаній підключалося до акції. Кожен встановлює розмір і період дій знижок на свій розсуд: у когось вони тривають один день, у когось — довше. До речі, у Штатах розпродаж проходить з п’ятниці по понеділок, точніше, Кіберпонеділок — коли всі, хто не встиг скупитися «наживо», можуть зробити це онлайн.

Найпопулярніші товари у Чорну п’ятницю в Україні — це одяг, взуття і товари для дому.

Як провести Чорну п’ятницю з користю?

Винтажная витрина, Балтимор.
Вінтажна вітрина, Балтимор.

  • Не піддавайтесь загальній істерії і трендам на певні товари — подумайте, чи дійсно вони вам потрібні?
  • Сплануйте покупки заздалегідь і складіть список потрібних речей.
  • Стережіться натовпів і нещасних випадків: сплануйте час відвідування магазинів, коли там буде менше людей. У цьому плані замовити товар в інтернет-магазині безпечніше.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам весело і з користю провести Чорну п’ятницю. Бажаємо приємних покупок!

Поділитися:
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити