Сучасні українці мають чимало щоденних ритуалів у повсякденному житті. Наприклад, роблять зарядку або ж приймають вітаміни, щоб підтримувати здоров'я у нормі. Майже всі ми опанували нову звичку — читати новини в телеграмі та донатити на потреби наших захисників. Та є одна традиція, яка бере початок ще багато століть тому і є одночасно звичкою, і ритуалом, і навіть потребою організму — це чашка кави.
Кажуть, що перші згадки про каву в Україні датуються 1672 роком — саме тоді в Кам'янці-Подільському турки заснували першу кав'ярню. Інші джерела стверджують, що першовідкривачем кавової культури в нас став козак Юрій Кульчицький. Після перемоги над турецьким військом його нагородили 300 мішками з кавою, які він привіз на батьківщину й реалізував, відкривши кав'ярню "Під синьою Фляжкою". Людям кава була гіркою, і тому козак почав додавати у напій мед, цукор і вершки, так з’явився рецепт приготування "кави по-віденськи".
До речі, як приготувати каву по-віденськи?
Для цього вам потрібні еспресо, збиті вершки та цукор за бажанням. Для приготування еспресо скористайтеся гейзерною кавоваркою Bialetti. Різні моделі розраховані на 2, 4 чи 6 чашок, тому ви можете пригостити напоєм одразу декількох друзів.
Збийте міксером холодні 30% вершки й цукрову пудру, або ж купіть вже готові аерозольні. Налийте готову каву у чашку так, щоб заповнити її на третину, а зверху викладіть вершки. Кава по-віденськи готова!
Цікаво, що найактивніші споживачі кави — це голландці, які в середньому випивають 3-4 чашки кави за день. А українцям, за статистикою, достатньо однієї чашки, все-таки чайна культура у нас поки що перемагає.
Хай там як, а така неймовірна популярність кавового ритуалу призвела до того, що в календарі врешті з'явився Міжнародний день кави, який з 2015 року відзначаємо 1 жовтня. У цей день кав'ярні пропонують чашку кави безплатно за спеціальною акційною ціною або ж урізноманітнюють меню нетрадиційними рецептами, пропонуючи капуоранж (капучино з апельсиновим соком та карамеллю) чи пряне гарбузове лате.
Домашнє приготування кави має свої особливості. Адже фантазувати з інгредієнтами можна скільки завгодно, проте найголовніше у цьому процесі — мати якісний та надійний інвентар чи техніку.
Для приготування кави мілкого помелу рекомендуємо мідну джезву Mediterranean Art, а для середнього — гейзерну кавоварку Bialetti VENUS. А якщо вдома хочеться мати власну мінікав'ярню, кавомашини Graef чи Nivona з автоматичними режимами приготування та функцією налаштування рецептів ідеально підійдуть для здійснення цієї мрії.
А ще у нас є безліч товарів для приготування найсмачнішої кави, починаючи від самих зерен і кавомолок до збивача молока для пишної піни. Обирайте у PROMENU якісну техніку для приготування кави та будьте готові до того, що друзі будуть навідуватися в гості частіше.