0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Консервація: від винаходу до новітніх методів

08 серпня 2019

Всі ми обожнюємо поласувати домашнім варенням або смачними маринованими огірками взимку. Тому передбачливі господарки все літо консервують сезонні фрукти і ягоди, овочі, смачні літні салати та багато іншого. Разом з ProMenu, ви дізнаєтеся як винайшли консервацію, і як вона працює.

Як раніше зберігали їжу свіжою

Декілька тисячоліть люди у різних куточках планети намагалися вигадати спосіб зберегти їжу свіжою. Наприклад, стародавні єгиптяни заливали оливковою олією смажену качку, яку потім запечатували смолою у посудині з товстими стінками. У північних народів було прийнято заморожувати перемелену або нарізану рибу. Індіанці з Південної Америки готували страву тривалого зберігання з сушеного м’яса з прянощами. Греки знали, що виноградний сік буде свіжим довше, якщо занурити амфору у басейн. 

Насамперед консервування з’явилося завдяки Наполеону Бонапарту. Під час походів та завоювань, величезну армію потрібно добре годувати. У 1795 році французький уряд пообіцяв дванадцять тисяч франків тому, хто знайде дієвий спосіб продовжити термін зберігання харчів. Почувши про таку можливість, Нікола Аппер замислився та помітив, що готові страви з м’яса, супи та фрукти можна розкласти по пляшкам і занурити у киплячу воду. Винахід було нагороджено і Нікола на виручені кошти заснував власне виробництво. Тільки через п'ятдесят років вчений Луї Пастер відкрив існування бактерій та дав наукове пояснення консервації. Насправді окріп стерилізував їжу, тобто вбивав шкідливі мікроорганізми, які псували продукти. Так з’явилися смачні закуски на будь-які пору року.

Факти та міфи про консервацію

Навколо консервації існує багато суперечок. З'ясовуємо разом з вами, у що не потрібно вірити, а що — правда:

  • Під час консервації овочі та фрукти втрачають весь спектр корисних речовин. Термічна обробка дійсно руйнує вітамін С, але корисні лікопін і бета-каротин в підігрітому вигляді набагато простіше засвоюються організмом. 
  • Для магазинної консервації використовують неякісні продукти. Насправді, неякісна сировина при консервації перетвориться на кашу, та й ризикувати своєю репутацією виробники не хочуть.
  • Через високу концентрацію солі і цукру консерви вважають шкідливими здоров'я і фігури людини. Але найкорисніший продукт може зашкодити у великій кількості. Головне у всьому — помірність.
  • Консерванти — синонім шкоди. У природі існує безліч натуральних консервантів, завдяки яким можна продовжити термін зберігання продуктів. 
  • Домашні консерви кращі за магазинні. Ми більш довіряємо їжі, яку приготували самі. Однак власна консервація технічно не може бути кращою, ніж на підприємстві, де є професійне обладнання.

Вакуум — останнє слово консервації

Використання вакууму набирає популярність серед методів консервації. Цей простий спосіб економить час та сили, бо все, що вам знадобиться — спеціальні кришки та насос. Такий метод дозволяє продовжити свіжість не тільки консервів, а й молочних продуктів, м’яса та риби. Саме вакуум є найприроднішим способом зберігання їжі без застосування термічної обробки.  

Для такого методу консервації вам знадобляться особливі кришки з клапаном та насос, який видалить повітря з ємностей. Все зовсім не складно: покладіть необхідний продукт у банку, встановіть кришку на горлечку посуди, зафіксуйте насос у клапані кришки та відкачайте повітря 15-20 рухами для тривалого зберігання. 

Перевагою вакуумної консервації є простота та швидкість. З цим методом ви можете забути про довгу стерилізацію порожніх банок і кришок, пастеризацію готового блюда, перегортання закруток, а також ризик обпектися окропом

Поділитися:
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити