0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Шампанське: історія і культура пиття

29 грудня 2018

Шампанське: історія і культура пиття

Ви знали, що колись ігристе вино вважалося зіпсованим, і виробники всіляко намагалися позбутися небажаних бульбашок? Хто і що вплинуло на звичний для нас сьогодні смак шампанського? Давайте розбиратися разом.

Англійці і французи багато століть сперечаються про те, хто ж з них першим винайшов святковий напій. Відомо, що «шипучість» вина виникла випадково — через перепад температур. Особливо це стосувалося північного регіону Франції, де взимку температура різко знижувалася, і процес бродіння вина зупинявся. А от весною, з приходом тепла, дріжджі прокидалися і бродіння поновлювалося, але вже всередині посудини!

дом Периньон

Якщо одна з бочок з вином під впливом вищезгаданого процесу вибухала, то відбувалася ланцюгова реакція у всьому погребі. Ось чому винороби Середньовіччя сушили голови над тим, як позбутися набридливих бульбашок. Цим же питанням переймався і знаменитий монах Пьєр Периньйон (дом Периньйон) (1638—1715), якому часто приписують винахід шампанського.

До речі, «шампанським» часто називають ігристі вина помилково: назва ця належить тільки напою, який виробляється за суворими стандартами в регіоні Шампань у Франції.

І дом Периньйон, й інші винороби із Франції зробили велетенський вклад у розвиток виробництва ігристих вин. Так у боротьбі з погодними умовами вони відкрили технологію купажування — змішування соків різних сортів винограду. Периньйон був першим, хто зробив біле вино з синього винограду. Також саме він почав розливати вино у пляшки, стримуючи вуглекислий газ (причину вибухів) і придумав коркування корою коркового дуба. Англійцям же належать перші технології створення щільного скла для пляшок.

шампанское

Як ігристе вино набуло популярності? Думаємо, тут не обійшлося без середньовічних маркетологів, які перетворили недолік у вигляді бульбашок на цікаву особливість. Шампанське позиціонувалося як веселий святковий напій. Тривалий час воно було доступне тільки вищому прошарку, і тільки з XIII століття — простим смертним.

На розвиток ігристого вина вплинули також три відомі жінки — три вдови. Перша — мадам Кліко (1777 — 1866), отримавши винний бізнес свого чоловіка, винайшла ремюаж (вид зберігання на спеціальній полиці шийкою донизу) і досягла прозорості напою. Мадам Поммері (1819 — 1890) створила перше сухе шампанське категорії «брют». А мадам Боллінджер (1899 — 1977) була геніальним менеджером і вивела бренд Bollinger Champagne на міжнародну арену, зберігши при цьому традиції виробництва вина.

Сьогодні існує понад 12 000 брендів шампанського, щороку випускається близько 50 000 різних його сортів. Багато ігристих вин виробляються в Австралії, Новій Зеландії й інших країнах. Більшу частину виготовляють за методом Шампані, навіть використовують ті самі сорти винограду, але таке вино не має права звитися шампанським.

Як пити ігристе вино?

игристое

Легенда каже, що Пьєр Периньйон, зробивши свій перший ковток шампанського, вигукнув: «Я п’ю зірки!» Як же насолодитися ігристим вином повною мірою?

Для початку його слід охолодити, бажано за ніч до відкриття пляшки. Подавайте у високих келихах у формі тюльпана або ж із жолобчастого скла. Тримайте келих за ніжку: так напій збереже прохолоду.

Поділитися:
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити