Рус
Укр
loader
background card img
Статті

Сковорідки без покриття: поради для тих, хто сумнівається

22 Листопада 2024

Категорії

Сковорідки без тефлонового покриття дуже часто сприймаються як суто професійні інструменти, які використовують виключно на кухнях ресторанів, але в останні роки їхня популярність серед звичайних побутових користувачів стала стрімко зростати. І все це через їхню безпечність, універсальність, надійність, довговічність та простоту у догляді. Якщо ви ще жодного разу не використовували сковорідки без покриття, то ми з радістю розповімо вам про всі види та переваги такого посуду, а також про особливості обсмаження продуктів на ньому. 

Чому варто обрати сковороду без покриття?  

Сковороди без покриття створені для справжніх гурманів, які дуже люблять готувати й перш за все цінують в грильованих та смажених стравах їхній особливий аромат. Відсутність потреби у додаванні великої кількості олії дозволяє готувати насичені, запашні та корисні страви без зайвих жирів. Посуд без покриття підходить для будь-якої їжі: від звичайної яєшні на сніданок до рецептів високої кухні. Один раз скориставшись такою сковорідкою, ви навіть не помітите як вона перетвориться на найулюбленіший та незамінний предмет на вашій кухні.

Ключові характеристики  

Існує декілька різновидів сковорідок без покриття. Вони відрізняються матеріалами, з яких вони зроблені та теплопровідними властивостями. Все це впливає на спосіб їхнього використання та ефективність у приготування тих чи інших страв. Найпопулярніші з них — це:  

  • Сталеві. Цей матеріал має гарну теплопровідність, дуже стійкий, жароміцний та простий у догляді. Сковороди з нержавіючої сталі відмінно підходять для класичного обсмажування та грильованих страв. Найсмачніші стейки, які ви тільки куштували, скоріш за все готували саме на такому посуді.  
  • Чавунні. Найкраще за все зберігають тепло, тому такий посуд підходить не тільки для приготування, а й для сервірування страви. Чавунні сковороди — ідеальний вибір для тушкування продуктів, повільного обсмаження та навіть запікання у духовці.  
  • Алюмінієві. Цей матеріал відмінно проводить тепло, що дозволяє готувати страви дуже швидко. Алюмінієві сковороди частіше за все використовують для ніжного м'яса, якому не потрібне тривале термооброблення, для омлетів, оладок та інших швидких сніданків.  
  • Мідні. Матеріал з високою теплопровідністю, ідеальний вибір для тих, хто цінує соковитість страв та хоче насолоджуватися не лише смаком, але й естетикою на кухні. Найкраще за все підходять для смаження риби, морепродуктів, овочів, а також приготування страв, що потребують тушкування. 
  • Емальовані. Найкращий вибір для тих, хто насолоджується процесом приготування. Ідеально підходять для тушкування, приготування овочевих гарнірів, ніжного м'яса, насичених соусів і страв з томатами чи вином. 
  • Керамічні. Матеріал дуже простий у догляді, відмінно пропускає тепло та рівномірно розподіляє його всередині. Керамічні сковорідки ідеально підійдуть для людей, які цінують здорове харчування та хочуть отримати максимальний смак за мінімальних зусиль.

    

Як доглядати за сковородою без покриття  

Сковорідки без покриття насправді дуже прості як у використанні, так і у догляді. Щоб ваш посуд прослужив вам довгі роки, потрібно дотримуватися всього декількох правил:

  • Уникайте миття в посудомийній машині; 
  • Не використовуйте абразивні губки та абразивні мийні засоби; 
  • Для очищення сковорідки використовуйте теплу воду; 
  • Після миття ретельно протирайте сковороду паперовим рушником; 
  • Зберігайте в сухому місці.

Поради для тих, хто боїться готувати без покриття  

Використання сковорідок без покриття може здатися спочатку трохи складним та незрозумілим, але до них потрібно просто звикнути. Перш за все радимо приділяти особливу увагу температурі приготування, адже найвища потужність варильної поверхні не гарантує швидке обсмажування, а лише пригоряння продуктів.

Не бійтеся експериментувати: почніть з простих рецептів, наприклад, смаження овочів або яєць. Це допоможе вам швидше адаптуватися до нового кухонного інвентарю.

Як зняти страхи при використанні сковороди без покриття 

Відчути впевненість та позбутися страхів під час приготування на сковорідках металевих без покриття допоможе розуміння головного принципу роботи такого посуду. Він набуває своїх антипригарних властивостей при правильному розігріванні. Якщо у вас трохи підгоріли продукти, поки ви смажили їх на металевій сковороді, це не означає, що ви зіпсували її, а, скоріше за все, просто помилилися з температурою.

Перевірити ступінь нагрівання поверхні можна за допомогою простої води. Бризніть декілька крапель на розігріту сковороду, і якщо рідина випаровується, то це значить, що температура занизька. Вода також не повинна розпадатися на безліч маленьких крапель, а перекочуватися поверхнею, немов кулька. Це означатиме, що ви нагріли сковорідку до оптимальної температури й тепер можна смажити інгредієнти та не боятися, що вони підгорять. 

Як обрати першу сковороду без покриття?

Для кулінарів-початківців та тих, хто ще ніколи не використовував подібний посуд, найкраще за все підійдуть сковороди з нержавіючої сталі без покриття. Вони доволі прості у догляді, довговічні та універсальні. З ними ви зможете приготувати будь-які рецепти: від простих та швидких сніданків до м'ясних стейків. Також радимо звернути увагу на розмір сковороди та ергономічність ручки. 

Переваги сковороди без покриття для вашого здоров'я

Посуд без покриття повністю безпечний для контакту з будь-якими продуктами та, на відміну від моделей з тефлоновим шаром, не виділяє хімічних речовин при нагріванні. Крім того, такі сковороди дозволяють використовувати менше олії завдяки рівномірному розподілу тепла. Це робить їжу кориснішою та зберігає її поживні речовини, насичений смак, аромати й текстуру.

Висновок

Сковорода без покриття — ваш новий кухонний союзник для приготування смачних і корисних страв. Вона забезпечує рівномірне нагрівання, зберігає природний смак продуктів і не виділяє шкідливих речовин. Якщо вас цікавлять сковорідки чавунні без покриття ціна Україна, переходьте за посиланням та досліджуйте нашу добірку, щоб обрати найкращий варіант для ваших потреб та вподобань. Готуйте легко і з задоволенням разом з PROMENU! 

Поділитися
Читайте по темі
Читайте також